Isnin, 18 April 2011

Meniere's Disease

Selepas tulih post yang terbaru tu, aku dpt byk feedback.. Aku tau penyakit aku ni dipanggil tinnitus + vertigo.. Dengan menggunakan kepakaran search-mengsearch yang slalu budak master guna, adik aku dh jumpa nama penyakit ni, meniere's disease.. So aku pun start la baca2 apa benda ni.. Segala apa yang aku x pandai nk terang semua dh diterangkan kat internet rupanya..

A typical attack of Meniere's disease is preceded by fullness in one ear. Hearing fluctuation or changes in tinnitus may also precede an attack. A Meniere's episode generally involves severe vertigo (spinning), imbalance, nausea and vomiting. The average attack lasts two to four hours. Following a severe attack, most people find that they are exhausted and must sleep for several hours. There is a large amount of variability in the duration of symptoms. Some people experience brief "shocks", and others have constant unsteadiness. High sensitivity to visual stimuli (visual dependence) is common. (Lacour, 1997). During the attack the eyes jump (this is called "nystagmus").
A particularly disabling symptom is a sudden fall. These typically occur without warning. These falls are called "otolithic crisis of Tumarkin", from the original description of Tumarkin (1936). They are attributed to sudden mechanical deformation of the otolith organs (utricle and saccule), causing a sudden activation of vestibular reflexes. Patients suddenly feel that they are tilted or falling (although they may be straight), and bring about much of the rapid repositioning themselves. This is a very disabling symptom as it occurs without warning and can result in severe injury.
Benda ni mmg betul2 kena dengan penyakit aku.. So now aku dh tau apa penyakit aku ni.. Even pakat ENT Lam Wah Ee pun x bgtau apa penyakit aku ni.. 8 bulan lepas dia bg kat aku sebulan MC hahaha..
Studies have shown that Meniere's disease affects about 200 out of 100,000 people (or in other words, 2/1000).
So penyakit aku ni bleh kata rare la jugak kan.. 2 daripada 1000 org.. Patut la xpernah dengar sebelum ni..

At the present time there is no cure for Meniere's disease, but there are ways to manage the condition and help control symptoms. Some recently refined treatments are rather close to a cure (i.e. low dose gentamicin). While some have suggested that Meniere's may "burn out", recent studies suggest that this is not likely (Havia and Kentala 2004)

Mengikut perubatan moden, belum ada ubat lg.. Aku jumpa jugak conference yang khas untuk penyakit ni.. Maknanya saintis2 masih mengkaji mcmmn nk buat..Aku jugak ada jumpa story2 dr pesakit yang lain tentang pelbagai pengalaman.. Ada dr luaq mai kat malaysia berubat.. Ada yang p india, ada yang p merata tempat.. Tp semua crita yang aku jumpa cuma tentang mcmmana doktor cuba buat, apa drug yang doktor bg.. Aku x jumpa lg yg ada ending..
Ada yang x bekerja 3 tahun, ada yang kata mcm kena penjara dlm rumah sendiri.. Mcm2 crita..

Brapa kerap benda ni jd?
Meniere's episodes may occur in clusters; that is, several attacks may occur within a short period of time. However, years may pass between episodes. Between the acute attacks, most people are free of symptoms or note mild imbalance and tinnitus.
For time being, untuk aku sgt la kerap.. Kalau mcm dia kata years may pass, aku amat bersyukur.. Setahun skali ja kena kira ok la.. Aku punya kes, kadang2 seminggu skali, kadang2 sebulan 4-5 kali, ada jugak yang 2-3 hari berturut kena..

Macammana nk buat bila kena attack?
During an acute attack, lay down on a firm surface. Stay as motionless as possible, with your eyes open and fixed on a stationary object. Do not try to drink or sip water immediately, as you'd be very likely to vomit. Stay like this until the severe vertigo (spinning) passes, then get up SLOWLY. After the attack subsides, you'll probably feel very tired and need to sleep for several hours.
Dia suh lay down n bukak mata plak.. Aku kena duduk.. Klu tdoq lg la pening.. Bukak mata pun xbleh sebab semua benda pusing.. Baik tutup ja mata..

Affect life?

Meniere's disease has a severe impact on people's lives. In acute episodes, Meniere's disease is one of the most debilitating disease experienced by people who survive any illness (Anderson and Harris, 2001). Meniere's may persist for 20 years or more. It is generally a chronic disease (Havia et al, 2004).

Since the acute symptoms of Meniere's disease are episodic, it is important to explain to your family and friends what might happen when you have an attack. Then, if the symptoms occur when they are present, they will understand and not be overly frightened.

You may be able to protect yourself from injury if you feel that an attack is about to begin. Some attacks may occur during the night, so be sure you have a night light on; you'll be relying more on vision to help maintain your balance. You will want to make sure that the path to the bathroom is free of throw rugs, furniture or other obstructions.

Many studies have documented that patients with Meniere's disease tend to have more psychological disability than the normal population, possibly including depression and/or anxiety. This is generally a reaction to their disease (Savastano et al, 2007). It may be necessary to take antidepressants or anti-anxiety drugs, under the supervision of an appropriate health care professional.

Chronic disease? 20 tahun? Anyway, org mungkin takut tgk bila aku kena serang.. Akan lebih menakutkan kalau pernah rasa jugak..
Apa pun, aku yakin benda ni bleh diubati.. Kalau x guna perubatan moden pun, aku ada gak terbaca homeopathy pun boleh, acupuncture pun boleh.. Dan kita ada satu lg benda yang dianugerahkan untuk kita, Al-Quran.. Dan jugak bleh try Habbatus sawda@jintan hitam..

Diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda:
"Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda' boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam". Aku bertanya. "Apakah Al-Sam itu? Baginda menjawab, "Al-Sam itu ialah maut"
Riwayat Imam Bukhari.

6 ulasan:

  1. hohohoh..ASYRAF, akhirnya dapat jugak taw nama sakit asyraf ni....sabar byk2 noh...

  2. The truth about Meniere's disease

  3. Salam, mcm mane keadaan sekarang? sakit tu sering menyerang lagi ker?

  4. Sya didiagnosis ada MD pada 2009. What happen is, doc kata jgn minum kopi dan kurangkan garam. So, saya tak ambik 2-2 nasihat tu setakat 2-3 bulan lepas kali terakhir saya kena warded.
    Sekarang ni, kekadang je amik betaserc dgn ubat vitamin yg namanya apatah.. Tapi, everytime kena attack, saya minum 100plus. Alhamdulillah, walaupun takla cure 100%, tp, boleh bantu utk kurangkan penangan MD tu..